Lütfen bekleyiniz..

Bebek Bakıcısının Çocuk Üzerindeki Etkisi

Bebek Bakıcısının Çocuk Üzerindeki Etkisi

Bebek Bakıcısının Çocuk Üzerindeki Etkisi  

Bakıcılık, modern dünyanın getirisi bir sektör ve iş alanı olmuştur. Özellikle metropol yaşamında kadının da iş hayatına aktif katılımı, bakıcılık mesleğine olan ihtiyacı artırmıştır. Bebek bakıcılığı çok önemli ve hassas bir meslektir. Bebekle birebir çalışılan aktif bir meslektir. 
Önceki yıllarda genelde tavsiye üzerine veya komşu yoluyla yaptırılan bakıcılık sektörü, artık profesyonel bir hal almaya başlamıştır. Günün çoğunu bakıcıyla geçiren bebek için bakıcı, çok önemli bir konudur, üstünkörü halledilmemelidir. Bakıcı için de, çocuk veya bebek için de çıkarların gözetilmesi gereken çok önemli bebeğin gelişimini direk etkileyen ve destekleyen bir meslektir. 
Bir Bakıcıda Olmazsa Olmazlar Nelerdir?
Bakıcı deyip geçmemek önemlidir. Bakıcıda öncelik güvendir.  Tüm gün emanet edilecek olan bebeğin sağlığı ve güvenliği için bir bakıcıda aranacak ilk şart güven olmalıdır. Bir bebek bakıcısının, bu mesleği sadece ihtiyaçlarını gidermek için yapmıyor oluşu da çok önemli bir konudur. 
Bakıcının bebek ve çocukla diyaloğunun iyi olması, bebek dünyasını anlamayabilmesi, bebeğe hem eğlenceli, hem kaliteli ve öğretici bir bakım verebilmesi önemlidir. Bir bebek bakıcısı, bebeğin gelişimsel dönem ihtiyaçlarını, gelişim evrelerini bilmesi hem bakıcının işini kolaylaştıracak hem de bebeğe maddi manevi katkı sağlayacaktır. Bir bakıcıda olmazsa olmaz nitelikler şunlardır;
• Güven
• Eğitim
• Tecrübe
• İstek
• Empati yeteneği
• Özveri
• Sabır, öfke kontrolü, şefkat ve merhamet bir bakıcısında kesinlikle olması gereken birincil niteliklerdir.
 

Bir Bebek Bakıcısı Bebeğe Ne Katabilir?

Bebekler en çok birlikte zaman geçirdikleri bireyleri örnek alır, onları taklit yoluyla hayata tecrübe edinmeye çalışır. Güvenli yaklaşımı en çok birlikte zaman geçirdiği ve iyi iletişim içerisinde olduklarıyla kurar. Bu anlamda bebek bakıcısı, tüm bu hassasiyetin farkında olarak mesleğini icra etmelidir. Mesleği bebek bakıcılığı olan bir birey, bebek için çok şey demektir. Bebeğin gelişimsel aşamalarını bilen, kendini bu alanda yetiştiren bir bakıcı bebeğe adeta bir öğretmen gibi yaklaşabilmekte ve hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine katkı sağlayabilmektedir. 
Bebeğin yeryüzündeki ilk yılları olan bebeklik dönemlerinde ona eşlik edecek olan bakıcı, birçok güzel duygu ve düşüncelerinin temelini atar. Onu hayata hazırlayan ilk öğretmen gibidir, önemi büyüktür. Bir bakıcı bebeğe; güven duygusu, sevgi, şefkat, merhamet, öfke kontrolü edinme gibi birçok özellik katar. Bunların yanında bebekle çeşitli oyunlar oynayarak onun motor becerilerini, zihinsel gelişimini de destekler. 

Bebek Bakıcısının Görevi Nedir?

Bir bebek bakıcısının görevi, sadece bebekle ilgilenmek, ona kaliteli ve eğlenceli vakit sunmaktır. Fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak, bebekle oyunlar oynamak bakıcının görevidir. Öz bakımını gerçekleştirmek, karnını doyurmak da bebek bakıcısının görevidir. Adeta bir ebeveyn gibi ilgilenmek, öğretmen gibi de öğretici zaman sunmak bebek bakıcının görevleridir. Kaliteli ve işini severek yapan bir bakıcı, bebeğe tüm bunlardan çok daha fazlasını verebilmektedir. 
Mesela, çocuğun ihtiyaç duyduğu güven ve güvenli bağlanma ihtiyacı temelde bebeğe birebir bakım sunan birey tarafından verilir. Bebek için güvenli bağlanma ve güven içerisinde olduğu hissini verebilmek gelişimi açısından çok kıymetlidir. Bakıcı, bunlardan başka bebeği sosyal anlamda geliştirmelidir. Bol bol sohbet ederek, kitap okuyarak onun bilişsel ve duyu motorlarını geliştirmekle de yükümlüdür. 

Bakıcı Ebeveyne İletişimi Nasıl Olmalıdır?

Aileler işe alımda bakıcıyla tüm beklentilerini şeffaf bir şekilde konuşmalıdır. Bakıcı da talep ettikleri konusunda şeffaf olmalıdır. Bakıcılık önemli bir konudur ve tüm şartlar baştan konuşulmalıdır. Şeffaf iletişim her alanda olduğu gibi, bakıcı ebeveyne iletişiminde de çok önemlidir. 
Aileler bakıcıya yapması gerekenden fazla yük yüklememeli, bakıcı da yapması gereken işleri, aldığı yükümlülükleri tam anlamıyla yerine getirilmelidir. İki taraf için de güven çok önemlidir. Güven sağlamalı, güven vermek iki tarafın da görevidir. Bakıcının görevi sadece bebeğe bakmak, temel ihtiyaçlarını karşılamak ve ebeveyni gelene kadar ilgilenmektir. Aileler bunu bilerek işe alım yapmalıdır. 

Bebek ve Bakıcı Arasındaki Güven Nasıl Sağlanır?

Bebekler henüz kendilerini ifade edemeseler de sezgileriyle her şeyi anlayabilirler. Ebeveyninden ayrılmak, tüm günü tanımadığı biriyle geçirecek olmak bazı bebeklerde güven sorunu oluşturabilir ve bebeği strese sokabilir. 
Öncelikle bakıcıya karar verdikten sonra ebeveyn ve bakıcı birlikte bir süre zaman geçirmeli bebek o güveni ve yakınlığı almalıdır. Hiç tanımadığı birine bebeği birden vermek onun ruhsal anlamda kötü hissetmesine sebep olabilir. 
İyi bir bebek bakıcısı bulmak için Aradğım bakıcıda yer alan bebek bakıcılarını inceleyebilirsiniz.

Blog Kategorileri