Lütfen bekleyiniz..

Anne ve Babaların Bakıcılardan Beklentileri

Anne ve Babaların Bakıcılardan Beklentileri

Anne ve Babaların Bakıcılardan Beklentileri 

Anne ve babaların hayat koşullarından kaynaklı gerek iş gerek çalışma temposu sürecinde çocukları için yardımcı almak isterler. Çalışan anne ve babalar için "çocuğuma kim bakacak " sorusu oldukça önem taşımaktadır.  Çocuk için iyi bir bakıcı tercih edilse bile anne ve babaların kuşkucu düşünceleri hep devam eder.  Bakıcı denildiğinde, genelde acaba soruları ile karşı karşıya kalmak kaçınılmazdır. 

Bakıcı Nedir?

Bakıcı ebeveyn eşliğinde çocuğun bakımına yardımcı olan veya anne baba yokluğunda çocuğun beslenme, temizlik, oyun, sevgi gibi temel ihtiyaçlarını üstlenen kişidir.
Bakıcıdan Beklentiler 
• İlk izlenim 
• Sorumluluk alabilmesi 
• Güvenilir  ve dürüst olması 
• Yeterince referans sunup sunmadığına
• Güler yüzlü ve sevecen olması 
• Bebek ve çocuk bakımı konusunda yeterli eğitim ve bilgi sahibi olması
• İyi iletişim becerisine sahip olması 
 

Doğru Çocuk Bakıcısı Nasıl Seçilir?

Doğru çocuk bakıcısı seçimi, anne ve babalar için çok önemli hassas bir karar. Bu kararı verirken almış veya alacak olacağınız bakıcıya yapmış olduğunuz mülakat sırasında en doğru soruları sormak ve bu sorular karşısında, samimi cevap verdiğini tespit etmektir. Başlıca soruları şunlardır;
• Sigara alkol kullanıyor musunuz?
• Ne kadar süredir bebek-çocuk bakıcısı olarak çalışıyorsunuz?
• Neden bebek- çocuk bakıcısı olmak isterdiniz?
• İş deneyimleriniz başka hangi alan da oldu? Eğer olduysa ne sebeple bıraktınız?
Bu sorular karşısında adayın size vermiş olduğu cevaplar çok önemlidir.  Verdiği cevaplar  sizi ikna ediyor mu? Aldığınız cevaplar karşısında seçiminizi daha sağlıklı bir şekilde vermek daha kolay olabilir.  Anne ve babaların, bakıcılardan beklentileri için kendilerine olan güveninden daha fazlası olması gerekir. Çünkü bir anne baba her zaman her şeyin en iyisini olmasını düşünür. 
Bakıcı da almış olduğu ilk izlenim doğrultusunda bebek- çocuk için neler yapabileceğini anlar. Bir bakıcı her şeyden önce sorumluluk alabilme potansiyeline sahip ise ilk adımlar böylelikle atılmaya başlar. Bakıcının eğitimli olması anne-baba için oldukça önem taşıması gereken konulardan biridir. Eğitim alması bilgisinin daha doğru ve uygulama şeklinin daha güvenilir olmasını kolaylaştırır. En önemli eğitim bilgilerinden bir tanesi ilk yardım eğitimi almasıdır.  

Bebek Çocuk Bakıcısına Nasıl Güvenilir? 

Kendimiz kadar önemsediğimiz bebek ve çocuklarımızı kısa sürede tanıdığınız birine emanet  etmek oldukça kaygılı, stresli olsa da bunları biraz da olsa hafifletme yolları şunlardır; Öncelikle ilk izlenim dediğimiz hislerinize güvenmektir.  
• Sizinle ilişki kurma becerisi nasıl? 
• Ses tonu ve davranış şekilleri nasıl? 
• Beden dili göz teması olayı nasıl? 
• Güler yüzlü ve samimi mi? 
• Genel olarak iyi ve mutlu bir insan profili veriyor mu? 
• Düşünce ve hislerinizi gözden geçirin. 
Daha sonra referansları ile mutlaka görüşün. Farklı yorumlar duymak zihninizde bir takım olayların daha iyi oluşmasına yardımcı olur.  Sizin ve çocuğunuz için uygun mu değerlendirme yapın.  Görüşme esnasında mutlaka bebek- çocuğu bir araya getirin ve bakıcı ve bebek- çocukla ilk temasında verdiğini tepkiyi gözlemleyin. Yakınlığı, oldukça önemli bir nokta dikkat edin. 
Farklı olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiğini anlamak için sürekli sorular sorun. Beklenmedik acil durumlarda tepkisine mutlaka bakın. Daha önce çalışmış olduğu yerdeki çocuklar la ilişkisi nasıl? Onları size nasıl anlatıyor. Hayata bakış açısı nasıl? Tüm bu sorular karşısında aldığınız cevap ve tepkiler bir nebze de olsa karar vermenize yardımcı olacaktır. 

Bakıcının Bebeğe Tepkisini Nasıl Anlarsınız?

Bakıcının çocuklara iyi davrandığından  emin olmak için en temel yollar; Bebek ve çocuğunuzun hareket ve tavırlarını gözlemlemektir. Örneğin, sık hasta olma, ağlama, huzursuzluk, uyku sorunu gibi değişimler söz konusu ise bakıcı ile arasındaki ilişkinin olumsuz olduğunun işaretidir. Bakıcı çocuğun beslenme ve uyku saatlerine dikkat etmemesi, eğlenme ve oyun saatlerinde onunla kaliteli zaman geçirmemesi oldukça negatif durumlarının karşı karşıya kalınması sebeplerindendir. 
Ayrıca en önemli takip araçlarından biride evde kamera sisteminin olmasıdır.  Kamera ile bebeği-çocuğu ve bakıcıyı sürekli takip etmek gerekir. Kamera sisteminde takip oldukça daha kolaydır.  Habersiz bir şekilde aniden çat kapı gitmek gidemiyor iseniz yakın ve tanıdıklar vasıtası ile sürekli kontrol altında tutun. Anne babaların bakıcılardan beklentileri oldukça fazla olsa da yapılacakların yerine getirilmesi durumunda gönül rahatlığı, güvenilirlik oldukça yüksek seviyelerde olur.
 

Blog Kategorileri