Lütfen bekleyiniz..

Yenidoğan Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız ?

Yenidoğan Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız ?

Yenidoğan Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız ?

 

Bebeğin yeterli miktarda beslendiğini anlamanın en etkili yolu gelişim dönemini takibe almaktır. Eğer ki bebeğiniz oldukça sağlıklı bir şekilde görünüyor ve olması gereken ideal kilodaysa o zaman bu iyi bir şekilde beslendiğini ifade eder. Bebek emme esnasındayken artık belirli bir süre sonra emmek istemiyor ve bırakıyorsa, tüm uğraşlara rağmen memeyi kabul etmeyip emmek istemiyorsa o zaman bu doymuş olduğu anlamını taşır. Bebekler doymalarının ardından mutlu olurlar. Böyle bir durum ise bebeğinizin doyduğunu anlamanız için oldukça önemli husustur. Eğer ki gün içerisinde bebeğinizin bezini 6 ile 7 defa değiştiriyorsanız, o zaman bu onun yeterli olacak kadar beslendiğini gösterir.

Yenidoğan Bebekler İlk Ay Ne Kadar Anne Sütü ile Beslenir?

Bebeklerin mide kapasitesi özellikle ilk haftalarda oldukça küçüktür. İlk doğdukları zaman 1.5 çay kaşığı yani kiraz büyüklüğünde, üçüncü gün 1.5 çorba kaşığı (ceviz büyüklüğünde olacak kadar) ilk hafta da 3 ila 4 çorba kaşığı kayısı ( büyüklüğü oranında), ilk ay 0.5- 1 çay bardağı yumurta boyutunda olacak kadar anne sütü alımı hem gelişim hem de kilo alımı açısından oldukça idealdir. Eğer ki kişinin sütü az geliyor ya da herhangi bir nedenden dolayı anne sütü ile beslenme gerçekleştirilmiyor ise, bebek için çocuk doktoruna danışarak formül mama verilebilir. Aksi halde bebek yeteri kadar beslenmediği zaman büyümesinde gerileme gözükmesi mümkündür.

Yenidoğan Bebeğin Doyduğu Şu Şekilde Anlaşılabilir

  • Yenidoğan bebekler doyduğu anda anne memesinden ya da biberondan kendisini geriye doğru iterek uzaklaşmaya çalışır. Bu durum genel olarak Yeni doğan bebeğin doymuş olduğunu ve emmeye devam etmeyeceğini gösteren işaretlerden birkaçıdır.
  • Karnı doymuş olan bir yenidoğan bebek anne memesiyle oynar ve oyalanmak ister. Böyle bir durumda da yenidoğan bebeğin doyduğunu anlamak mümkündür.
  • Emzirmeden sonra karnı iyi bir şekilde doymuş olan yenidoğan bebek genel olarak anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığı zaman bir müddet kesintisiz olarak uyumaya devam eder. Rahat uyuyorsa bu karnının doyduğunun göstergesi demektir. Eğer ki bebek uyuduktan 5 ila 10 dakika sonra uyanıyor ve huysuzlanmaya başlıyor ise o zaman doymamış ve o yüzden uyumuyor olabilir.
  • Yenidoğan bebeğin doyduğu aynı zamanda bebeğin emzirmeden sonra kol ve bacaklarının gevşemeye başlamasından da anlaşılır. Doymuş bebek genellikle kendisini rahatlamış ve bir o kadarda huzurlu hisseder.

Yeni Doğan Bebeğin Doymadığı Nasıl Anlaşılır?

Yenidoğan bir bebek, genellikle ilk bir hatadan sonra doğum kilosundan vücudunda bulunan ödemi atıp vücut ağırlığının yaklaşık olarak % 10’ u kadarını kaybeder. Bu durum oldukça normal bir durumdur. İlk bir haftanın sonrasında bebeğin tekrardan kilo alımına başlaması gerekir. Doğumdan sonra ilk haftalar içerisinde bebeğin düzenli olacak şekilde kontrollerini gerçekleştiren çocuk doktoru bebeğin kilosu ile ilgili ölçümü yaparak gelişimi ile ilgili bilgi verir. Bu gerçekleştirilen ölçümlerde sonra yeni Doğan bebeğin kilosunda düşüklük tespit edildiyse o zaman doktor aşağıda yer alan seçenekleri aileye sunar ve kilo kaybının nedenini bulmaya çalışır.

  • Bebekler için gerçekleştirilen rutin tartı ölçümleri sırasında bazı bebeklerin kilo almadığı bunun yanı sıra zayıfladığı görülebilir. Böyle bir durum yenidoğan bebeğin doymadığının ya da anne sütünün yetmediğini bir kanıtı olabilir.
  • Yanlış emzirme biçimi de yeni Doğan bebeğin doymamasına engeldir. Doğru emzirme biçiminde, bebeğin anne göğsünün yalnızca uç bölümünü değil, areola diye bilinen kahverengi bölümünün de ağza alıp emmesi gerekir. Bebeğin alt dudağının dışa katlanır bir şekilde emzirmeyi sürdürmesi gerekir. Böylelikle anne memesini yeteri kadar ve doğru biçimde aldığını göstermiş olur. Fakat bebek doğru bir şekilde emzirilmiyor ve yalnızca meme ucunu ağzında tutuyorsa o zaman emmiş olduğu meme boşa çekiliyor olabilir. Böyle bir durumda bebek sütü doğru şekilde alamıyor ve beslenemiyor olabilir.

 

  • Günlük olarak bebek bezinin kirlenme sayısı da yeni doğanların kriterleri arasında yer alır. Normal şartlarda bebeklerin gün içinde beslenmelerine bağlı olarak 6 ila 8 defa altını kirletip bezinin değiştirilmesi lazımdır. Günde 6 defadan az bir sayı içerisinde, koyu renkli ve ağır kokulu bir idrar yapıyor ise o zaman yeni Doğan bebek doymuyor olabilir. Bu tür bir durum ile karşı karşıya kalındığında doktor kontrol zamanı beklenmeden doktor ile iletişime geçilip bilgi verilmesi gerekir.
  • Karnı doymayan bir bebek anne memesinden kolay kolay ayrılmak istemez. Uyku için yatağa koyulduğu zamanda da devamlı ağlamaya başlar. Bu tür bir durum yeni doğan bebeğin doymadığını gösteren bir işaret olabilir.
  • Bebekler genellikle iletişimini ağlayarak sağlar ve birçok nedenden dolayı huzursuzlanmaları mümkündür. Huysuzlanma nedenlerinin bir tanesi de doymamaları olabilir. Yenidoğan bebekler huzursuzlandıkları an iyi bir şekilde gözlemlenmesi ve doymama nedenleri kesinlikle takip edilmelidir.
  • Memede biriken sütün boşaltılması ve meydana getirdiği dolgunluk hissi, bebeğin sütü yeteri oranda emmediğini gösterir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında beslenmenin düzene sokulması için bir bebek hemşiresi ya da çocuk doktorundan destek alınması gerekir. Böylelikle daha iyi bir emme süreci başlatılarak bebeğin doyması sağlanır ve bebek huzurlu olur.

 

Yenidoğan bebeğinizin doyup doymadığı hakkında endişe duyuyorsanız bir bebek bakıcı ile görüşerek ilk etapta size yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. En iyi bebek bakıcı adayları ile görüşmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Blog Kategorileri