Lütfen bekleyiniz..

Çocuklarda Korkuları Yenmek

Çocuklarda Korkuları Yenmek

Çocuklarda Korkuları Yenmek O Kadar Zor Değil, İşte Dikkat Edilecek Hususlar

Her insan yaşamında korku dönemi oluşabilir. Kulağınıza tuhaf gelse de korku hissi korkulacak ve evham yapılacak bir duygu değildir. Bir nevi psikolojik bozukluk da değildir. Çünkü korku hissi, anında savunma içgüdüsünü geliştirir. Ancak korku duygusu kişiyi güçlendirip hayata bağlamak yerine daha çok hayattan koparıyorsa o zaman endişe etmek gerekir. Bu noktada korkunun temeline inmekte fayda vardır. Çocuklarda korkuyu yenmek için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Korkusuz Doğduğumuzu Biliyor muydunuz?

Korku duygusu ilk olarak bebek 4 aylıkken başlar. Yani insanlar hayatlarının ilk 4 ayında korku duygusundan habersizdir. Yenidoğan bebekler bir nesneden korkarken 2-4 yaşlarındaki bir çocuk sesten gürültüden çok korkar. 3-5 yaşlarındaki çocuklar da hayal gücünde ürettikleri hikayeleri gerçek ile karıştırarak korkuya kapılabilir. 5-12 yaşlarında çocuğun çevre ile iletişimi artmış durumdadır. Yani artık gerçek ile hayal ürününü ayırt edebilir. Bu yaşlardaki çocukların korku duyguları daha çok hırsızlık yaşanması, anne babanın ayrılması ya da terk edilmek, toplumsal alanlarda cezalandırılmak veya yaralanmak olmaktadır.

Çocukluk dönemindeki korkular aileler tarafından anlaşılmalıdır. Çocukluk en güzel zamanlardır fakat korkulu rüyalar çocukların kabusu olabilir. Özellikle anne babası olmayan çocuklar kendilerini daha da korku içinde hisseder. Eğer bir bebek bakıcı ile çalışıyorsanız bakıcınızla da çocuğunuzun korkuları hakkında görüşmeli ve fikir alışverişi yapmalısınız.

Çocuklarda En Çok Görülen Korkular

Çocuklarda en çok görülen korkular aşağıdaki şekildedir;

Karanlık ve kabuslar; karanlık korkusu ailelerin tutumu ile yenilebilir bir korkudur. Özellikle kendi odasında uyuyan çocuklar geceleri sık sık anne babanın odasına kaçması ve karanlıktan korkup ağlaması sık görülen bir olaydır. Kötü rüyaların görülmesi de uyku saatlerinde çekilmez hal alabilir. Çocuk her gece kabusla uyanıyorsa gündüz neler yaşadığını sıkıca takip etmeli ve gerektiği durumlarda psikologdan yardım alınmalıdır.

Karabasan; karabasan her yaşta görülebilecek bir durumdur. Beyin uyku esnasında fizyolojik olarak uyku felci geçirir. Karabasan olmayan varlıklar ile ilişkilendirilse de tamamen fizyolojik bir durumdur. Çocuğunuzda böyle bir şey fark ettiğiniz anda derhal bir uzmandan destek almalısınız.

Uyku terörü; uyku esnasında bir anda çığlık çığlığa uyanma halidir. Çocuklarda en sık 5-8 yaş aralığında fark edilir. 8 yaşından sonra görülme sıklığı seyrekleşir. Uyku terörü kişinin yanında yatan bireyler için daha da korkutucudur. Çocuk bir anda bağırarak uyanır sağa sola bakar ve tekrar uyumaya devam eder. Bunun yanı sıra kalp çarpıntısı, hızlı nefes alıp verme ve terleme gibi durumlar da bağırmaya eşlik edebilir. Genelde tedavi gerektirmez fakat çok sık aralıklarda gerçekleşiyorsa mutlaka uzmandan destek almak gerekir.

Hayaletler; çocuklar bazen çizgi filmlerde izlediklerini başka türlü yorumlar ve bu kahramanları hayalet olarak rüyalarında görürler. Bazen uyku esnasında değil de gerçek hayatta hayalet görmüş gibi hissederler. Bu durumla karşılaştığınızda da çocuğunuzun neler izlediğini yakından takip etmeli ve uzmandan destek almalısınız.

Çocuklarda Korku Duygusu Tedavi Edilebilir mi?

Çocukların yaşadığı korkuların temelinde ailelerin davranışları yatar. Dolayısıyla korku tedavisinde ebeveynlerin tutum ve davranışları oldukça önemlidir. Ebeveynler çocuklarına her zaman yalnız olmadıklarını, daima yanlarında olduğunu hissettirmelidir. Aynı zamanda aileler korkuları kesinlikle küçümsememelidir. Ayrıca ‘’bebek misin uslu dur, büyüdün artık’’ gibi küçümseyici ifadelerden de küçük durmak gerekir. Çocuklarınızın korkularının üstüne gitmeyi de bırakmalısınız. Örneğin karanlıktan korkan bir çocuğu karanlık bir odaya hapsetmek korkuyu daha da pekiştirecektir. Bunun yerine gece lambası alabilirsiniz. Aynı zamanda çocuklar sizlerin anlattıklarını kurgulayarak korkulu rüyalara çevirebilirler. Bu nedenle onlara bir şeyler izletirken ve anlatırken onlara yönelik seçim yapmalısınız.

Çocuklarınızda korku bilincini yenmek ve onların daha cesur olmasını sağlamak için bir çocuk bakıcısı adayından destek alabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun sizin yokluğunuzda kendini iyi hissettirecek birileri ile bağ kurabilir. Yeri geldiğinde size anlatamadığı olayları bakıcı ile paylaşabilir. Sizin olmadığınız yerde bakıcı çocuğunuzu gözlemleyerek sizi doğru yolda yönlendirebilir. Alanında uzman ve iyi bir bakıcı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Blog Kategorileri