Lütfen bekleyiniz..

Kırk Uçurma Nedir, Nasıl Olur?

Kırk Uçurma Nedir, Nasıl Olur?

Kırk Uçurma Nedir, Nasıl Olur?

Günümüz geleneklerinde hala yerini koruyan kırk uçurma iyi niyetle yapılan bir gelenektir. Bebeğin doğumunun ardından 40 gün sonrasında gerçekleştirilen kırk uçurma yöreden yöreye göre değişiklik gösterebilir. Anne ve bebeğin ilk 40 günü kazasız belasız atlatmasının ardından kırk sepetine çeşitli malzemeler konularak bebek bir akrabaya gezmeye götürülür. İçeriğimizin devamında kırk uçurma hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Kırk uçurma bebeğin yaşamının daha güzel olacağına inanıldığı için gerçekleştirilir. Lohusalık döneminin bitmesinin ardından kırkıncı gün bebek yıkanır ve bir aile büyüğüne gidilir. İnanışa göre kırkıncı gün annenin vücudu toparlanır ve sağlıklı olması kutlanır. Kırk günlük zaman zarfında anne ve bebek arasında muhteşem bir bağ oluşur. Halk arasında bu kutlamanın hem bebek için hem anne için çok faydası olduğu düşünülür.

Kırk Uçurma Sepetine Ne Konulur?

Kırk uçurma sepeti içine hediyeler konulur ve gidilen ziyaretlerde bu hediyeler tek tek dağıtılır. Konulan her bir eşyanın anlamı bulunur. Aşağıda kırk uçurma sepetine konulan eşyaları ve anlamlarını görebilirsiniz;

Un; ömrü uzun olsun

Yumurta; sağlıklı olsun

Tuz; ak ve su gibi akan ömrü olsun

Pamuk; yaşlılığı güzel olsun

Bozuk para; maddi anlamda rahat olsun

Ekmek; eli ekmek tutsun

İp; uzun ve güzel saçları olsun

Çörek otu; şanslı olsun

Nazar boncuğu; nazarlardan ırak olsun

Kuran; dinine yakın olsun

Kahve; hatırı bol dostluklar kursun

Sabun; kaderi güzel ve temiz olsun

Kırk Banyosu Nasıl Yapılır?

Kırk banyosu yapacak kişi öncesinde belirlenmelidir. Bebeği yıkayacak kişi sabahın erken saatlerinde elinde 4 taş ve 40 mevsim çiçeği ile gelir. Çiçek ve taşları kaynatarak temizler. Banyo yapılırken dualar eşliğinde taş ve çiçekler banyo suyuna atılır. Nazara gelmesin diye nazar boncuğu ve altın ıslatılır. Kırk banyosunu gerçekleştirecek kişi abdest alarak dualar eşliğinde bebeği yıkar. Banyoya başlamadan önce 40 defa elini suyun içine sokup çıkararak su gibi ömrü olsun temennileri ile bebeği yıkamaya başlar.

Kırk uçurma esnasında kendinize bir yardımcı arıyorsanız bebek bakıcı ile görüşerek destek alabilirsiniz. Çünkü henüz daha yeni lohusalıktan çıkmış olacaksınız. Bu aşamada bir bakıcıdan destek almak sizin de çok işinize yarayacaktır. İyi bir bakıcı ile görüşmek istiyorsanız bizimle görüşebilirsiniz.

Blog Kategorileri