Lütfen bekleyiniz..

2 Yaş Sendrom ile Nasıl Başa Çıkılır?

2 Yaş Sendrom ile Nasıl Başa Çıkılır?

2 Yaş Sendrom ile Nasıl Başa Çıkılır?

Çocuklar 1 yaşından sonra hareketlenmeye ve her şeyi keşfetmeye başlar. Bir birey olarak adım attıkları hayatlarında bir şeyleri kurcalamaktan memnuniyet duyarlar. Çocuklar bu dönemde bir şeyleri kendi başlarına yapmaya başlayarak kendilerini ispatlamaya çalışır. 1,5 yaşında başlayan bu döneme de 2 yaş sendromu adı verilir. Bu dönem ortalama 3,5 yaşına kadar devam eder fakat çocuğa göre süreç değişkenlik gösterebilir. 2 yaşlarında olan her çocuk bu evreden geçer. Bazı çocuklar ailesine çok yansıtmazken bazıları anne babalara çok yorucu bir dönem yaşatır.

Aile bu dönemden geçerken bu durumun geçici olduğunu ve bir süre sonra çocuğun sakinleşeceğini bilmelidir. Çocukla iletişim kurarken buna göre adım atılırsa her iki taraf da dönemi rahat atlatacaktır. Bu dönemde çocuğunuzun aşırı düzeyde huysuzluk yapmaması ve hareketlerinin normal olması için oyun ablası tarafından destek almakta fayda vardır. Çünkü oyun ablası onun seviyesine uygun oyunları oynatarak, çocuğun sıkılmasını önleyecek ve renkli aktiviteler ile sakinleşmesini sağlayacaktır.

2 Yaş Sendromunda Çocukta Görülen Değişiklikler Nelerdir?

2 yaş sendromunda çocukta görülen değişiklikler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Ağlama nöbetleri
  • Kendine ve çevresindeki kişilere vurma eylemi
  • Aşırı derece inatlaşma ve öfkelenme
  • Bağırma
  • Oyuncak vb gibi nesneleri fırlatma
  • İştahında kesilme
  • Uyku düzensizliği görülmesi

Bu belirtileri görüyorsanız çocuğunuzun 2 yaş sendromunda olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durumda bebek bakıcı adaylarından da destek alabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Davranış Değişikliği Olur?

  • Kendini ifade edemediği zamanlarda ağlayarak ve bağırarak tepki gösterir.
  • Aile aşırı korumacı tavır sergilediğinde,
  • Yardım etme durumunda çok erken davranıldığında
  • Anne baba arasında iletişimsizlik olduğunda,
  • Anne baba çocukla yeterli vakit geçirmediğinde,
  • Yeni doğan kardeş olduğunda
  • Ebeveynlerden birinde aşırı kaygı olması halinde,
  • Aile düzeninde değişiklik olduğunda

Yukarıda belirtilen durumlardan bir ya da birden fazlası olduğunda çocuk 2 yaş sendromuna dair belirtiler gösterir. Hatta bu durumların yaşanması halinde çok daha zor bir durum yaşanır.

Anne Babalar 2 Yaş Sendromunda Nasıl Tutum Göstermeli?

2 yaş sendromu, abartılanın aksine gayet normal bir süreçtir. En önemli aşama bu süreci ebeveynlerin nasıl yönettiğidir. Öncelikle ebeveynlerin kontrollü davranış sergilemesi gerekir. Sakin ve huzurlu bir ortam yaratmak, çocuğa kısa cümlelerle doğru yolu göstermek ve seçenek sunarak çocuğun seçim yapmasını sağlamak gerekir. Örneğin çocuk ısrarla ağlayarak bir şey istediğinde sakin kalarak çocuğun ağlamasını bitirmesi için ona zaman tanımalısınız.

Ona şu an çok öfkeli olduğunu sakinleştiğinde tekrar gelmesi gerektiğini anlatmalısınız. Böylece duygularını anladığınızı ve önemsediğinizi fark edecektir. Sonrasında her istediğini aynı anda elde edemeyeceğini anlatmalısınız. Ancak anlatımlarınızı kısa cümleler ile kurmalısınız. Uzun cümleler çocuğu yoracaktır. Ne demeye çalıştığınızı anlamak için uğraşırken zihni yorulacak ve daha çok sinirlenecektir.

Çocuğa Sınırlarını Göstermelisiniz

2 yaş sendromu döneminde bu durumun normal olduğunu ve bu nedenle çocuğu şımartmak, her dediğini yerine getirmek yerine ona sınırlar koymak en önemli noktalardan biridir. Ancak çocuk ‘’hayır’’ kelimesini hemen idrak edemez. Tekrar tekrar evet dedirtmeyi denemek ister. Bu dönemde sabırlı olmanız gerekir. Siz hayır dedikçe çocuk ısrarla isteğini yaptırmak isteyecektir. Bununla birlikte anne babanın hayır dediği bir olaya aile büyükleri ya da bakıcı evet diyorsa çocuk daha da hırçınlaşacaktır. Bu nedenle bakıcınızla da aile büyüklerinizle de iyice konuşmalısınız.

2 Yaş Sendromu ile Mücadele Etmenin Yöntemleri

2 yaş sendromu ile mücadele etmenin yolları aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.

  1. Enerjisini boşaltın

Emekleme döneminden çıkan bebeğiniz özgürce etrafı keşfetmek isteyecektir. Bu dönemde hareketli olmak isteyecektir. Siz de çocuğun hareket alanını kısıtlamak yerine ona daha çok hareket alanı açmalısınız. Gerekirse parka veya yürüyüşe çıkararak doyasıya enerjisini boşaltmasını sağlamalısınız.

  1. Çocuğu engellemeyin

Engellenme duygusu yetişkinler için bile ne kadar zorken çocuklar için daha da başa çıkılmaz bir duygudur. Bu nedenle huysuz damgası vurmak yerine, yaramazlık yapmasına her seferinde mani olmak yerine zaman zaman onu özgür bırakın.

  1. Öfkesini anlatmasına imkan tanıyın

Yeri geldiğinde çocuğun öfkesini saatlerce anlatması için ona zaman tanıyın. Çocuk öfkesini paylaştıkça sakinleşecek ve öfkesini unutarak başka bir şeyle meşgul olacaktır.

  1. Huzursuzluktan uzak durun

Siz negatif hissettiğinizde veya olumsuz bir şey yaşadığınızda çocuğunuz da bundan etkilenecektir. Bu nedenle çocuğun bulunduğu alanda her zaman mutlu olmaya ve stresten uzak durmaya özen gösterin.

  1. Bir şeyleri yapması için zorlamayın

Çocuğunuz bir şeyi yapmak istemiyorsa onu kesinlikle zorlamayın. Örneğin o an için dişlerini fırçalamak istemiyordur. İlla fırçalasın diye onu ikna etmeye çalışmayın. Biraz ona zaman tanıyın. Yalnızca her şeyin bir zamanı olduğunu ve düzenli bir hayat yaşamanız gerektiğini ona bir şekilde anlatın. Oyun yaparak eğlenerek bu kavramı ona öğretebilirsiniz.

  1. Sınırlarınızı belirleyin

Çocuğunuzun her dediğine her istediğine hayır demek yerine ya da her dediğini yapmak yerine sınır çizebilirsiniz. Böylece çocuk zamanla yapması ve yapmaması gereken şeyleri öğrenecek ve size çok yüklenmeyecektir.

 

  1. Hayır demek yerine farklı kelime kullanın

Hayır kelimesini kullanırken çocuğa seçici davranmanız gerekir. Neden hayır dediğinizi çocuğa net bir şekilde anlatmalısınız. Böylece çocuk nelere hayır deyip nelere demediğinizi anlayacak ve size hak verecektir.

  1. Kendinize de zaman ayırın

Kendinize zaman ayırırsanız sakinliğinizi daha iyi koruyabilirsiniz. Kendinizi dinlendirirseniz çocuğunuza olan tavrınız da değişecektir. Bu nedenle çocuk uyudukça ya da onunla ilgilenen birileri olduğunda kendiniz de çeşitli aktiviteler ile ilgilenin.

2 yaş sendromu dönemini daha rahat atlatmak istiyorsanız bir çocuk bakıcı ile görüşebilirsiniz. Böylece hem kendinize dinlenmek için vakit bulabilir hem de çocuğunuzun daha sakin kalmasını sağlayabilirsiniz. Bakıcı hizmetleri için Aradığım Bakıcı sitemizden destek alabilirsiniz.

 

Blog Kategorileri