Lütfen bekleyiniz..

Adım Adım Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Adım Adım Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Adım Adım Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

 

Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi 6.aydan sonra başlar. Genellikle bazı bebekler 6. Ayda hemen ek besinleri kabul ederken bazı bebekler ise bu duruma kendisini hazır hissedemeyebilir. Bebek anne sütünün yanı sıra ek besinleri almaya hazır olduğu hareketleri ile belli eder. Bu dönem içerisinde bebeğinizi iyi dinleyin ve vermiş olduğu ipuçlarına dikkat edin. Dik bir şekilde oturması, masadaki yiyeceklere uzanıyor olması, sizin yediğiniz yiyecekleri merak edip bakması, ek gıda almaya hazır olduğunun en iyi kanıtıdır.

 

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Sırasında İlk Adım 6 ila 8 Aylık Dönem

 

Verilecek olan ilk gıdanın, ilk etapta tadımlık olacak şekilde verilmesi önerilir. Ek gıdaya yoğun olarak başlanır ise, anne sütü alımı olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Bebeğin 8 aylık dönemi bitesiye kadar gün içerisinde en fazla 2 ek gıda öğünü verilebilir. Bir günde verilecek olan ek gıda oranı, 2 minik kavanoz yani 2 çay bardağı ölçüsü olarak bilinir. Bunun da üzerine geçilmemelidir. Ek gıdaya tadımlık olacak şekilde başlamalı ve hem bebeğin uyumu hem de tepkisine göre bu miktar yavaş yavaş çoğaltılıp 8. Ayın sonuna kadar en çok 2 çay bardağı şeklinde verilmesi gerekir

 

6 ila 8 aylık dönemdeki bebeğin günlük ek gıda besin ihtiyacının hemen hemen 5’te 4’ü ( 3 ana öğün ve belirli bir ara öğünü) anne sütü ile karşılanır. Bu nedenle 6. aydan sonra bebeği düzenli olabilecek şekilde anne sütü ile beslemeye devam etmek gerekir. Ek gıdalar bu dönem içerisinde yalnız başına bebeğin sağlıklı gelişimini desteklemeye yeterli gelmez. Bu nedenle anne sütünün az geldiği durumda ek besini artırmamak gerekir. Anne sütü yeterli gelmiyorsa o zaman doktora danışarak devam sütü ile bebeğin beslenmesini desteklemeniz mümkündür.

 

Ek Gıdaya Alışma Dönemi 9 ila 12 Aylık Süreç

 

Bu dönem içerisinde hala ana gıda besini anne sütüdür. Ancak artık bebek ek gıdalara daha fazla alışmış durumda olacaktır. Bu nedenle ek gıdaların oranını biraz daha çoğaltmanız mümkündür. Bu dönem içerisinde beslenme planının hemen hemen %50’sini anne sütü, %50’sini ek gıda kapsar. Yani bebek  günlük besin tüketiminin yarısını anne sütü ile gerçekleştirmiş olur. Bu dönem içerisinde ek gıda öğünü 2 öğünken 3 öğüne çıkartılabilir. Ancak yine her bir öğünde verilmesi gereken ek gıda oranı, 1 küçük ek gıda kavanozu yani 1 çay bardağı ölçüsü olmalıdır. Çünkü bu dönem içerisinde ek gıdanın anne sütü yerine geçmemesi gerekir. Bunun yanı sıra ek gıda olarak devam sütü çeşitlerinden de faydalanılması mümkündür.

 

Ek Gıda Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

 

  • Ek gıdaya başlanılacağı zaman bebeğin ilk defa bir ek gıda ile tanışacağını unutmamak gerekir. Bu nedenle her yeni gıdaya başlanılacağı zaman o gıdadan bir tatlı kaşığı bebeğe verip bu oranı zaman içerisinde çoğaltabilirsiniz. Böyle bir davranış bebeğin sindirim sorununu ve alerji semptomu olup olmadığına dair bir çeşit ipucudur.
  • Ek gıdaya geçerken tek bir çeşit ile başlanır. Her yeni ek gıda besinini en az 2 ila 3 gün aralıklar ile beslenmesine dahil edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz için uygun olan besinlere tuz ve şeker eklenmemesi gerekir.
  • Ek besine geçiş yaparken; elma, şeftali ve armut gibi meyveler ile patates, havuç ve kabak gibi sebzelerin püresi ve suyu tercih edilip kullanılabilir. Doğru bir beslenme planı için ay ay beslenme önerilerini takip etmeniz ve bunları uygulamanız çok önemlidir.
  • Ek gıdaya başlarken ilk önce öğle öğününü tercih edin ve yemek için bebek kaşığı tercih edin.
  • Ek gıdayı bir iki kaşık verdikten sonra anne sütü de verin. Bu şekilde bebek yorulmamış olur.
  • Bebek ek gıda besinini ısrarlı bir şekilde dışarıya itiyorsa ve yutmuyorsa o zaman bebeğiniz ek gıda için henüz hazır değildir. Bu uygulamayı 10 gün sonra tekrar deneyin. Bebeklerin ek gıdaya alışma süreci 7. Ayı bulabilir. Böyle bir durumda panik yapmaya gerek yoktur.
  • Eğer bebeğiniz kaşığı reddediyor ise o zaman sorun yemek yemekte değil de kaşığa alışamamasıdır.
  •  

Bebeğinizin ek gıdaya geçiş döneminde alanında iyi bir bebek bakıcısı tarafından destek alabilirsiniz. Böylece hangi gıdaları ne sıklıkla yedireceğiniz konusunda şüpheniz olmaz. Bunun için sitemizden bakıcı adaylarını inceleyebilirsiniz.

 

Blog Kategorileri