Lütfen bekleyiniz..

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Korkulu Rüyanız Olmasın

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Korkulu Rüyanız Olmasın

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Korkulu Rüyanız Olmasın

 

Çocuğun gelişim döneminin en önemli unsuru tuvalet eğitimidir. Bu durum genel olarak her çocuğun hazır hale gelmesine bağlı olarak farklı dönemler içerisinde gerçekleşir. Tuvalet eğitimine başlamak için öncelikli olarak psikolojik, fizyolojik ve sosyal gelişimini dikkate almak gerekir. Çocuğun tuvalet eğitimi alabilmesi için bağırsak ve mesane kaslarının tuvaletini tutabilmesi ve kontrol edebilmesi için gelişmiş hale gelmesi, çocuğun yürüyebilmesi ve ihtiyacını söyleyebiliyor olması gerekir.

 

Çocuklar genel olarak 18 ila 24 ay arası içerisinde tuvalet eğitimine hazır oluyorken, bazı çocukların ise daha geç olabilmesi mümkündür. Yani çocuğun 1 buçuk yaşından önce tuvalet eğitimine hazır olması pek mümkün olmayabilir.  Tuvalet eğitimi sırasında ailenin taşınmaz bir yakınını kaybetme ve yeni bir bebeğin doğumu gibi önemli değişikliklerin olduğu bir döneme denk gelmemesi çok önemli husustur.

 

Tuvalet eğitimine başlayabilmenin en önemli koşulu çocuğun bu duruma kendisini hazır hissetmesidir. Gelişim döneminde önemli bir role sahip olan bu süreç ne kadar anne ve baba için bir an önce tamamlanmak istense de çocuk bu duruma hazır olmadan başladığı an hem anne ve baba hem de çocuk için çok zor bir süreç haline gelir. Ayrıca çocukta bazı psikolojik sorunlarına oluşmasına neden olur.  

 

Çocuğun Tuvalet Eğitimi İçin Hazır Olduğu Nereden Anlaşılır?

 

Her çocuğun tuvalete hazır olduğu yaş durumu farklıdır. Tuvalet eğitimine başlama zamanını, yaşa göre değil de hazır olduğuna dair verdiği işaretlere göre karar vermek en doğru olanıdır.

Çocuk eğer ki;

  • Bezini kirlettiği zaman rahatsız olduğunu belli etmeye çalışıyorsa,
  • Tuvaletini yaptıktan sonra bunu dile getiriyorsa,
  • Bezi gün içerisinde iki saat hatta daha uzun bir süre temiz tutuluyorsa,
  • Tuvalet ihtiyacı artık belirli bir rutin haline dönüştüyse,
  • Bez kullanımından rahatsız olmaya başladıysa
  • Belirli başlı kısa yönergeleri takip ediyor ve bunları yerine getiriyorsa,
  • Tuvaleti kullanma ile ilgili kelimeleri hem kullanıp hem anlıyorsa,
  • Tuvaletinin gelişi ve tuvaleti kullanması gerektiği bağlantısını kurmaya başladıysa,
  • Kendi kendisine rahat bir şekilde alıştırma tuvaletine oturup, tuvaletini yapabilmek için yeteri süre kadar oturup, kendisi kalkabiliyorsa,
  • Kendi kendisine pantolon ve kilosu indirip, giyebiliyorsa,
  • Tuvaleti kullanmayı merak ediyor ve istediği gösteriyorsa o zaman tuvalet eğitimine başlamanın zamanı gelmiş olur.

 

 

Tuvalet Eğitiminin Nasıl Verilmesi Gerekir?

 

Tuvalet eğitimine başlanacağı zaman karar verilmesi gereken en önemli unsur alıştırma tuvalet ile mi yoksa klozet ile mi başlanması gerektiğidir. Verilecek olan karara bağlı olarak tüm gerekli olan ürünlerin alınması lazımdır. Çocuğun rahat bir şekilde oturacağı ve ulaşacağı bir yere konulması gereken alıştırma tuvaleti, eğer ki klozet ile başlanacaksa da çocuğun rahat bir şekilde oturması için klozet önüne koyulabilecek bir basamak ve klozet aparatı almak çocuk için daha kolay olur.

 

Anne ve Babanın Tutumu Nasıl Olmalıdır?

 

Çocuğun tuvaletini klozete yapıp yapmaması asla başarı ya da başarısızlık olarak görülmemelidir. Bu yüzden anne ve babanın tuvalet eğitimi süresi boyunca bu durumu herhangi bir sorunun üstesinden geliyormuş gibi yansıtması, çok büyük heyecanmış ya da heves gibi gösterilmemesi gerekir. Bu süreç içerisinde çocuğun tuvaletini klozete yapıyor olması çok fazla bir şekilde ödüllendirilmemeli ya da kazalar da cezaya tabi tutulmamalıdır. Tuvalet eğitimi boyunca anne ve babanın sabırlı bir şekilde olması ve çocuğa destek olması oldukça önemli bir unsurdur. Çocuğun ihtiyacı ve hazır halde olma durumu iyi bir şekilde gözlemlenir takip edildiği zaman tuvalet eğitimi büyük bir başarıyla son bulacaktır.

 

Çocuğunuza tuvalet eğitimi verirken sabırlı olmalısınız. Hatta bu dönemde çocuk bakıcı adayları ile görüşerek bu süreci birlikte daha rahat atlatabilirsiniz. Böylece bakıcı da tuvalet esnasında çocuğa yabancı gelmeyecek ve siz yokken destek alabileceği birileri olacaktır. İyi bir bakıcı ile görüşmek istiyorsanız Aradığım Bakıcı olarak her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz.

 

 

 

Blog Kategorileri