Lütfen bekleyiniz..

Oyun Ablası Seçimi

Oyun Ablası Seçimi

Oyun Ablası Seçimi Nasıl Yapılır?

Oyun ablası, belirli yaşlardaki kız ve erkek çocuklarına oyun oynayarak öğreten kişilere denir. Amaç çocuklara eğitici oyunlar ile onlara faydalı vakitler geçirmelerini sağlamaktır. Adında da yer aldığı gibi genellikle kadınlar tercih edilir. Genellikle genç, dinamik ve sabırlı kadınlar tercih edilmektedir. Aynı şekilde bazı durumlarda ebeveynler oyun abisi de kabul edebilmektedir. 

Kimler Oyun Ablası Tercih Edebilir?

Oyun ablası tercih etmenin herhangi bir kriteri ya da sınırı olmasa da genellikle çalışan ebeveynler oyun ablası tercih edebiliyorlar. Özellikle okula henüz başlamamış, öğrenmeye meraklı çocuklarda oyun ablası eşliğinde oldukça verimli zaman geçmektedir.
Aynı şekilde müsait olmalarına rağmen çocukları ile ekstra ilgilenilmesini isteyen ebeveynler de oyun ablası desteğini tercih edebilirler.
Oyun Ablaları Hangi Özellikleri Taşır?
• Sabırlı
• Azimli
• Öğretmeye yönelik
• Sakin
• Anlayışlı
• Sevecen
• Sıcakkanlı
• Samimi 
İyi bir oyun ablası olabilmek için bu özelliklerden en az 3 tanesine sahip olmak gerekir. Bu maddeler arasında bazıları oldukça önemlidir. Sağlıklı ve başarılı bir oyun ablası olmanın belirli başlı kriterleri vardır.
 
Sabırlı Olmalıdır
Çocuklarla ilgilenmek sabır gerektirir. Bu yüzden her oyun ablasında olması gereken özellikler arasında sabır yer alır. Çocuklar kimi zaman ağlar kimi zaman güler. Onlar yetişkinler gibi değildir. Gün içerisinde birden çok duyguya kısa sürede girip kısa sürede çıkabilirler. Bu yüzden sabırlı olmak önemlidir.
Karşınızdaki çocuk ile bir eğitim oyunu oynadığınızı düşünün. Her çocuk bu oyundan hoşlanmayabilir, başka oyunlar isteyebilir. Ya da yemek yeme saati geldiğinde yemek yemek istemeyen bir çocukla başa çıkabilmek için sabır en önemli kriterdir.
Yaratıcı Olmalıdır
 Oyun ablaları aynı zamanda yaratıcı olmalıdır. Çocuklara oynattığınız oyunlar klasik, bilindik oyunlardan ziyade eğitici ve öğretici oyunlar olmalıdır. Bu tür oyunları internetten araştırabilir ve hatta kendiniz bile üretebilirsiniz.
Örneğin tamamıyla evde bulunan eşyalardan yola çıkan bir oyun üretin. Bir renk belirleyin ardından evde bu renk ile ne varsa sayın ve kâğıtlara yazın. Bunu birden çok renk için yapın. Ardından kâğıtları katlayıp karıştırın. Kâğıtları açıp içerisinden çıkan sayıların hangi renge ait olduğunu hatırlayın. Bu sayede çocuğun, hem matematiksel hafızası hem de ezberi güçlenecektir.
Oyun Ablaları Kendisine Karşısındaki Çocuğu Tanımak İçin Fırsat Vermelidir
Her ne kadar iyi bir oyun ablası da olsanız bazı çocukları memnun edemeyebilirsiniz. Özellikle bu tür durumlar karşınızdaki çocuğu tanımamanızdan kaynaklanır. Bir hafta boyunca onu gözlemleyin. Ve şu soruları kendinize sorun:
• Nelerden hoşlanır?
• Ne yemeyi sever?
• Sinirlendiğinde nasıl davranır?
• Sıkıldığında hangi yüz ifadesine girer?
Bu ve bunun gibi ufak çaplı soruların cevaplarını belli bir süre sonra alacaksınız. Bu sayede karşınızdaki çocuk ile çok daha verimli anlar yaşayabileceksiniz. 
Özellikle gözlem yaptığınız zaman ne zaman nasıl davranmanız gerektiğini çok iyi bilirsiniz. Yine bu noktada 2. madde olan yaratıcılığınızı ve zekanızı konuşturmanız gerekecek. Örneğin yalnızca teknolojik aletler ile oynamayı seven bir çocuk nasıl bir süre uzaklaştırılır bunu düşünmeniz gerekecektir.
İstekli Olmalıdır
Oyun ablalığı kimi zaman gönüllü olarak kimi zaman da maddi bir para karşılığında yapılabilmektedir. Özellikle işi içine maddiyat girdiği zaman hızlı davranmayın. Karşınızdakinin bir çocuk olduğunu unutmayın. Tüm bu maddeleri yerine getirseniz de içinizde istek yoksa yalnızca para kazanıp eve dönmek istiyorsanız ne siz paranızı kazanabilirsiniz ne de çocuk mutlu olur. Bunun yaşanmaması için her ne olursa olsun bu işe gönülden bağlanmak önemlidir. Yaptığınızı bir işten ayırıp, sevimli bir çocukla eğitici ve öğretici anlar yaşayarak onun hayatına olumlu özellikler kattığınızı düşünürseniz kafa yapınız biraz daha değişebilir.
 Bu dört maddeyi koşulsuz uyguladığınız takdirde çocuklar sizin etrafınızda pervane gibi dönecektir. Bu sayede hem siz hem de ablalığını yaptığınız çocuk çok memnun olacaktır. Mutlaka onları anlamaya çalışın. Ağlarsa sakinleştirin, gülerse ona eşlik edin. En ufak duygu değişiminde ona ayak uydurabilirseniz bu özelliğinizle aranızda görünmez bir güven bağı oluşturabileceğinizi biliyor muydunuz?
Son olarak çocukların bir gelecek olduğunu, bugün onlara kattığınız en ufak iyi ya da kötü alışkanlığın ilerde geri döneceğini bilin. Bu sayede çok daha faydalı bir ablalık yapabilirsiniz.

Blog Kategorileri