Lütfen bekleyiniz..

Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri oldukça önemlidir. Çocuklarımız her şeyimizdir, onların sağlıklı gelişimi için ebeveyn olarak elimizden geleni yapmamız gerekir. Sağlıklı beslenmek çocukların zeka seviyesinden bağışıklık sistemine kadar her anlamda onlara avantaj sağlayacaktır. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocuklara günlük en az 60 dakika fiziksel aktivite yaptırmak da sağlıklarını korumaya yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun tüm gününü televizyon ve bilgisayar karşısında geçirmesine kesinlikle izin vermeyin.

 

Kendiniz yeterince vakit ayıramıyorsanız bile çocuk bakıcı adaylarından yardım alarak çocuğunuzun dengeli beslenmesine ve yeteri kadar fiziki aktivite gerçekleştirmesine önem verin. Hareket etmesi için çocuğunuzu sürekli teşvik edin. Örneğin koşması için, yürüyüş yapması veya bisiklet binmesi için onu sürekli harekete geçirin.

 

Besin Grupları ile Dengeli Beslenme

 

Besin grupları ile dengeli beslenme yazımıza tahıllar ile başlayabiliriz.

Tahıllar

Alışveriş yaparken mutlaka tam tahılları tercih etmelisiniz. Aldığınız yulaf ürünlerindeki etiketlerde yazan tam buğday, tam yulaf gibi yazılara dikkat etmelisiniz. Kepek sindirimin daha kolay hale gelmesini sağlar. İçinde yer alan nişasta sindirimi yavaşlatırken enerji sağlar. Peki, beyaz un neden tercih edilmez? Çünkü beyaz un sindirimi çok hızlandırarak kanımızdaki şekerin birden artmasına neden oluyor. Bu da insülin direncinin artmasına, dolayısı ile şeker ve obezite hastalığının başlamasına yol açıyor.

Sebzeler

Çeşitli sebzeler kullanın. Bunun yanı sıra koyu renkli sebzeleri çocuğunuza yedirmeye dikkat edin. Daha turuncu renkli sebzeleri kullanmaya da dikkat edebilirsiniz. Ayrıca kuru fasulye, nohut ve hububat gibi besinlere de menünüzde yer verin.

Meyveler

Çocuklarınızın beslenmesinde meyvelere ağırlık verin. Meyvelerde de tek bir çeşide bağlı kalmayın, çok çeşitli olmasını sağlayın. Taze dondurulmuş ve konserve meyveleri de tercih edebilirsiniz. Ama her meyveyi mevsiminde yedirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Taze sıkılmış meyve suyu da çocuğunuz için çok faydalı olacaktır. Her gün bir bardak taze meyve suyu sıkarak veya komposto yaparak hazır meyve sularından uzak durabilirsiniz.

Yağlar

Çocuklarda yağ tüketimine dikkat! Yağlar bir besin grubu olmasa da sindirim sisteminde önemli bir basamaktır. Katı yağlar yerine bitkisel ve sıvı yağlar daha çok tercih edilmelidir. Zeytinyağı, Ayçiçek yağı, kanola yağı, mısır yağı doymamış yağ zincirlerine ait sağlıklı yağlardır. Sert hayvani yağlar yerine bu yağların kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Katı yağlar olan margarin ve tereyağı kullanımını olabildiğince azaltın.

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Sağlıklı kemik gelişimi için yeterli miktarda kalsiyumla birlikte egzersiz yapmak gerekir. Çocuklarınızda süt sindirim güçlüğüne yol açıyorsa laktozsuz süt tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde laktozsuz yoğurt ve peynir de tercih edebilirsiniz. Çocuklarda 2 yaşından sonra vücut kitle indeksine bakılarak obeziteye yatkınlık durumuna göre yağlı veya yağsız sütler tercih edilmelidir.

Proteinler

Çocuklarınızın sağlığı için yağsız protein kaynaklarına yönelmelisiniz. Az yağlı veya yağsız kümes hayvanlarını tercih etmelisiniz. Ayrıca kümes hayvanlarını fırında veya ızgarada pişirmeyi tercih edin. Protein kaynağı olarak balık, tavuk, et, fasulye, nohut gibi kuru baklagillerden faydalanabilirsiniz.

Tüm bunlara dikkat ettikten sonra çocuklarda diş sağlığı için günde en az 2 kez dişlerini fırçalamasına dikkat etmelisiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi çalışan ebeveynlerdenseniz çocuğunuzun sağlığını ihmal etmemek açısından onunla en iyi şekilde ilgilenebilecek çocuk bakıcısı adayları ile görüşebilirsiniz. Türkiye’de hizmet veren en iyi bakıcı adayları, yabancı bakıcı adayları, oyun ablaları ve ev yardımcısı hizmetleri için Aradığım Bakıcı sitemizden destek alabilirsiniz.

Blog Kategorileri