Lütfen bekleyiniz..

Bebeklerde İlkyardım Hayat Kurtarır

Bebeklerde İlkyardım Hayat Kurtarır

Bebeklerde İlkyardım Hayat Kurtarır, İşte İlkyardım Püf Noktaları

İlkyardım, belirli başlı kazalarda veya yaşamı tehdit eden bir olayda, sağlık personeli olay yerine belediye kadar mevcut olan araç ve gereçler ile gerçekleştirilen ilaçsız bir uygulama türüdür. Bebekler emeklemeye başladığı ve yürüme çağına geldiği dönemlerde artık çok daha hareketli olup ev içi kazalarına daha müsait olur. İşte tamda bu dönem içerisinde bebeklerde ilk yardım tekniklerini bilmek oldukça önem arz eder.

Bebeklerde ilk yardım tekniklerini bilerek yanık, boğulma ve düşme- çarpma gibi pek çok olası ev içi yaralanma ve kazalarına karşı bilinçli ve doğru bir şekilde müdahalede bulunma imkanına sahip olmanız mümkündür. Bebekler için ilk yardım nasıl olur? Sorusunu merak edip bebek için ilk yardım eğitimi alarak, herhangi olabilecek büyük sorunların yaşanmasının önüne geçebilmeniz mümkündür.

Bebeklerde Solunum Yolu Tıkanmasında İlkyardım Nasıl Yapılabilir?

Solunum yolu tıkanması, genel olarak bebeklerde en çok ek gıdaya geçildiği zamanda daha fazla karşılaşılır. Solunum yolunda hem kısmı hem de tam olmak üzere iki tip tıkanma türü vardır. Kısmı tıkanma esnasında yaşayan bebek hem öksürebilir hem de nefes alabilir. Bu tür bir durum ile karşılaşıldığında öksüren bebeğin sırtına vurulmamalıdır. Bebekte solunum ve öksürük zayıflamaya başlıyorsa ve morarma görülüyorsa derhal bebeklerde solunum yolu tıkanması durumunda gerekli görülen ilk yardım müdahalelerini yapmak gerekir.

Bebek Boğulmasında İlkyardım İçin Yapılması Gerekenler

Eğer ki boğulma esnasında olan bebek 1 yaşından küçük ise;

  • Bebeği diz üstüne veya kola yerleştirerek işaret parmağını ağzının içerisine sokun ve daha sonra başı aşağıya bakıyor olacak şekilde bebeği yüz üstü çevirin.
  • 5 defa el bilek kısmı ile bebeğin sırt bölgesine, kürek kemiklerinin arasına doğru hafif olacak şekilde vurun.
  • Yabancı cismin boğazdan çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer ki çıkmadıysa bu kez bebeğin başı gövdesinden aşağı kısmında olacak şekilde sırtüstü döndürün.
  • Bebeğin göğüs kafesinin alt bölümü ile göbek deliği arasındaki bölge yerinin orta kısmına iki parmağınız ile 5 defa bastırarak itme hareketi uygulayın.
  • Yabancı cisim çıkasıya kadar bu şekilde hareketleri uygulamaya devam edin.

Eğer bebek 1 yaşından büyük ise;

  • 1 yaşından büyük olan bebeklerde boğulma esnasında ilk yardım uygulanacağı zaman bebeğe arkasından beri sarılın.
  • Bir elinizi, baş parmak üstte olacak şekilde yumruk yapın ve daha sonra karın bölgesinin göbek deliği ile göğüs kafesi ortasında olan bölümüne yerleştirin.
  • Diğer elinizi de yumruğun üst kısmının gelecek şekilde birleştirip bebeği 5 defa kuvvetli bir şekilde kendinizden tarafa çekin.
  • Bu işlemi boğazdaki yabancı cisim çıkasıysa kadar veya sağlık ekibi olay yerine gelmesiyle kadar uygulamaya devam edin.

Bebeklerdeki Yanık İçin İlk Yardım Nasıl Olur?

Yanıklar, genel itibari ile cildin ısıya maruz kalıp cilt bütünlüğünün bozulması halinde meydana gelir. 1. Derecedeki yanıkta, ciltte kızarma oluşur, 48 saat süre boyunca etkisi devam eder ve geçer. 2. Derecedeki yanıkta cilt üzerinde su toplanmaları meydana gelir, patlaması durumunda ise izi kalır. 3. Derecedeki yanıkta da ciltteki sinirler de yanma oluşur ve böyle bir durumda da tıbbi müdahale şarttır. Bebeğinizde yanık oluştuğu zaman şu durumlara dikkat edilmelidir;

  • Ev ortamında oluşan 1.derece yanıklarında yanan bölgeyi musluk suyunun altında 15 ila 20 dakika arasında tutmak yeterlidir.
  • Yanık üzerine diş macunu, yoğurt, zeytinyağı ve yumurta akı sürülürse o zaman ısı cilt altına hapsolur. Hal böyle olunca da yanığın derecesi büyür.
  • Eğer ki yanmayla beraber su toplanmaları meydana geldiyse, içerisinde buz parçalarının bulunduğu bir suyun içerisine yanan bölgeyi 15 ya da 20 dakika bekletmek yeterli olacaktır.
  •  Eğer çorba ve yemek gibi kirli bir yanık oluşmuşsa o zaman ilk önce o bölgeyi su ile temizlemek daha sonra buzlu suyun içerisinde bekletmek doğru bir yöntemdir. Yanığın tedavisi için kesinlikle doktora gitmek gerekir.
  • Bebeklerde yanığın başka bir nedeni ise elektrik çarpması olabilir. Evdeki elektrik çarpması durumunda ilk önce şalteri kapatıp daha sonra bebeğe müdahale etmek gerekir.
  • Kimyasal yanıklar da şampuan, deterjan, yağ çözücü, dezenfektan ve çamaşır suyu kaynaklı meydana gelebilir. Bebek yanlışlıkla bir kimyasal içtiği zaman kusturmamak gerekir. Yemek borusu hem içtiğinden dolayı hem de kustuğundan dolayı iki kez yanar.
  • Kimyasal madde içmiş olan bir bebeğe su, anne sütü ve herhangi başka bir şey içirip yedirilmemelidir. Yalnızca yapılması gereken içilen kimyasalı da alıp bebeği derhal hastaneye ulaştırmaktır.

Bebeğe Hangi Durum Esnasında Hangi İlkyardım Uygulamalarını Uygulamak Doğrudur?

  • Bebeklerin burun ya da kulak deliğine yabancı madde sokması mümkündür. Böyle bir durum ile karşılaşıldığı zaman o cisim alınmamalıdır, burun aspiratörü kullanmamaya özen gösterin. Zeytinyağı ve anne sütü dökmeyin. Derhal hastaneye gidip bir uzmana göstermek en doğrusudur.
  • Gözün içerisinde toz veya herhangi başka bir şey kaçtığı zaman üfleyerek müdahale etmeyin. Soğuk su ile gözü güzelce yıkayın ve temiz bir bez yardımı ile kaçan maddeyi almaya özen gösterin. Eğer ki alamazsanız o zaman iki gözü birden kapatarak hastaneye gidin.
  • Gözün içerisine sert bir şey batmış olup ya da girerse kesinlikle yerinden çıkarmaya uğraşmayın. Gözün üzerine bardak kapatarak bebeği hemen hastaneye götürün
  •  Veteriner kontrolünde olan bir aşılı kedi veya köpeğin bebeği ısırması veya tırmalaması durumunda sabunlu soğuk suyla o bölgeyi yıkayarak soğuk kompres uygulayın. Eğer ki ısıran veya tırmalayan bir sokak hayvanı ise o zaman bebeğin kuduz ve tetanos aşı olması lazımdır. Bunun için mutlaka devlet Hastanesi’ne başvuru da bulunun

Siz de bebeklerde ilkyardım hakkında destek almak istiyorsanız ve çocuğunuz ile sürekli ilgilenecek birinin bulunmasını, ilkyardım hakkında tecrübeli olmasını istiyorsanız alanında uzman çocuk bakıcısı ile görüşebilirsiniz. Çocuk bakıcıları size yardımcı olarak olası risklerde tek başınıza kalmanızı önleyecektir. İlkyardım bilgisi mevcut olan deneyimli bakıcılar ile görüşmek için Aradığım Bakıcı sitemiz ile görüşerek ilanları inceleyebilirsiniz.

Blog Kategorileri