Lütfen bekleyiniz..

Bebek Bakıcısı

Bebek Bakıcısı

Bebek Bakıcısı

Bebek bakıcısı bir ebeveynin yokluğunda, çocuğun ihtiyaçlarına cevap veren ve ilgilenen insanlara verilen unvandır.  Özetle, bakıcılar bebeklere güvenli bir ortam sağlamalı, onları hazırlamalı ve beslemeli, yıkamalı, giydirmeli, ilaç vermeli, ev işlerini yapmalı ve gerektiğinde onları disipline etmelidir. Bebek bakıcıları bebeğinizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak hayata hazırlar.

Bazı bebekler sessizce annelerinin kucağına otururken bazıları da duyar ve ağlar. Çocuğun bakıcı ile sakin olması çok önemlidir. Bebeğiniz bakıcıların önünde sık sık ağlıyor ve kıpırdanıyorsa, dikkatli olunması ve gözetim altında tutulması zorunludur.

Bebek bakıcıları, bebek bakıcılığı eğitimi, sabır, organizasyon gücü ve iyi iletişim becerileri gibi temel becerileri uygulaması gereken kişilerdir. Bu nedenle ebeveynlerin bebek bakıcısı seçerken kriterleri ve beklentileri net bir şekilde belirlemesi gerekir. Bu sayede bebek bakıcısı adayınız ile daha iyi bir iş yapabilirsiniz ve ilerde herhangi bir sorun yaşamazsınız. Ciddi sorumlulukları beraberinde getiren bir meslek olmasının yanı sıra birçok görev ve yükümlülükleri de beraberinde getiren mühim bir iştir.

Bu nedenle bebek bakıcıları her iki ebeveyn için de psikolojik rahatlama sağlar. Çünkü çalışmak ve çocuk bakmak çok zor bir iştir. Bu sayede anne dinlenmek için zaman bulabilir ve bebeğinin büyümesi ve sağlıklı bir birey olması için ihtiyaç duyduğu tüm desteği bakıcılarından alabilir. Böylece zaman kalitesi açısından ebeveynlere daha fazla zaman ayrılmaktadır.

Aynı zamanda bebek bakıcısı ve çocuk arasındaki iletişim çok önemlidir. Gerçekten de bu kişinin çocuğun gelişimini büyük ölçüde desteklemesi gerekir. Bu nedenle annenin yokluğunda çocuğunu seven ve bu ihtiyacını gideren kişi aynı zamanda bakıcıdır.

 

Bebek Bakıcısı Kimdir?

Detaylı bir şekilde anlatılması gereken ve aynı zamanda iyi idrak edilmesi önem teşkil eden bebek bakıcılığı ciddiye alınması gereken bir iştir. Bebek bakıcısı, bir çocuğa ebeveynleriyle birlikte bakan ve çocuğun ebeveynleri yokken sevgi, yemek yeme, temizlik ve oyun oynama gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan kişidir.

Bebek bakıcılığı görevleri, bir çocuk meyve suyu döktükten sonra zemini temizlemeyi de içerir. Başka bir deyişle, çocuklarla ilgili tüm günlük ev işleri, bebek bakıcılığı görevleriyle birlikte yapılır. Bu, bir bebek bakıcısının önemli sorumluluklarından biridir.

 Bir bebek bakıcısının sorumlulukları, bez değiştirmenin, uyuyan bebekleri denetlemenin, yemek hazırlamanın ve oyun oynamanın ötesine geçmektedir. Anne babaların çocuklarına ne kadar özen gösterirse bakıcıların da bu konuda dikkatli olmaları gerekir.

 Aile üyeleri ve bakıcılar, bu görevler layıkıyla yerine getirildiğinde ve yapıldığında zevkle uyum sağlayabilirler. Bebek bakıcısı seçenler eğitimsiz kişileri de tercih edebilirler. Ancak bir önceki çalışma için gerekli araştırmayı yaparak anket sağlamak mümkündür. Bebek bakıcılarının çocuklar üzerinde büyük etkisi vardır ve ebeveynler bunun farkında olmalıdır çünkü çocuğu yetiştiren bakıcıdır.

Bebek Bakıcısı Ne İş Yapar?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bebek bakıcısı görev tanımı oldukça fazla konuyu içermektedir. Bunlar başlıca;

  • Yemek Pişirme / Yemek
  • Ev temizleme
  • Çamaşır yıkama
  • Bez değiştirme
  • Yemek hazırlama
  • Atıştırmalık hazırlama
  • Çocuk yatağı hazırlama
  • Oyun Oynamak
  • Ebeveynlerin talebi üzerine, yemek ve molalarda çocuğun aktivitelerini takip etmek ve olumsuz durumlarda ebeveynleri bilgilendirmek
  • Her çocuğun günlük aktivitelerini ve sağlık bilgilerini kaydetmek
  • Çocukların zihinsel rahatlığını ve refahını sağlamak
  • Gelişim ve zekâ düzeyine uygun eğitici oyunlar öğretmek

gibi daha birçok iş yapması beklenen meslek grubuna bebek bakıcılığı adı verilmektedir. İş tanımı çalışılan aileye göre farklılık gösterebilmekte daha geniş de tutulabilmektedir.

Bebek Bakıcısının Özellikleri

Bir bebek bakıcısının sahip olması gereken birden fazla özellik mevcuttur. Bunlar çocuklarınızı emanet edeceğiniz kişilerde olması gereken önemli kriterlerdir.  Aslında bebek bakıcısı olarak tuttuğunuz kişiden ne bekleyebileceğiniz tamamen sizin önceliklerinize ve isteklerinize bağlıdır.

Öncelikle olması gereken bu özellikler;

  • Bebekleri sevmek ve önemsemek
  • Genellikle mutlu ve huzurlu olmak
  • Güleç yüzlü, merhametli ve şefkatli olmak
  • Üst düzey iletişim becerilerine sahip olmak
  • Bebek ve çocuk hakkında eğitimli olmak
  • İlk yardım konusunda yeterli bilgiye sahip olmak
  • Sorumluluk almayı bilmek ve bunların bilincinde olmak
  • Sabırlı, anlayışlı ve empati yeteneği güçlü olmak
  • Çalıştığı aileye karşı saygılı ve onların isteklerine göre hareket etmek

Gibi birçok niteliği bebek bakıcılarının kendilerinde barındırması gerekmektedir. Potansiyel bakıcıların bebeğinize koşulsuz sevgi verip veremeyeceğini de değerlendirmeniz gerekmektedir.

Gelişim aşamaları ve çocuklara nasıl bakılacağı bilgisi bu temele dayandığından, bu temel doğrultusunda çalışan profesyonel bebek bakıcıları ailelerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Sonuç olarak; Bakıcı ve çocuk arasındaki güven, uyum, iletişim ve bağlılık ilişkisi çok önemlidir. Bu nedenle iyi bir bebek bakıcısı, daha önce çalışan ebeveynin çocuğundan sorumludur.

İyi bir bebek bakıcısı mutlu olmalı, sevecen olmalı, çalışmayı iş olarak görmeli ve yıllarca kendini işe adayacak sorumluluk duygusuna sahip olmalıdır. Aynı zamanda, iyi bakıcıların çalışan ailelerle karşılıklı anlayış, saygı ve güven içinde profesyonel ilişkiler kurması gerekir.

bebek bakıcısı

Bebek Bakıcısı Fiyatları

Bebek bakıcısı fiyatları sabit değildir. Yapılan işin niteliğine göre bu ücretler farklılık göstermektedir.  Hizmet kalitesi gereksinimleri, çalışma saatlerinin değişkenlik göstermesi, işe alınan adayların özellikleri ve ikamet edilen şehir gibi kriterler alınan ücretlerin değişkenlik göstermesine neden olan faktörler arasındadır.

Sadece bebek bakıcılığı yapan birinin maaşı, çamaşır, ütü, temizlik, yemek yapan temizlikçinin maaşından daha düşük olabilir. Emekli işçiler, günlük işçilerden daha yüksek ücret almaktadır. Çocuk bakımı eğitimi almış ve bunu profesyonel olarak yapmaya devam edenler daha yüksek ücret alacaktır.

 Aynı zamanda yerli ve yabancı bakıcıların maaşları farklılık göstermektedir. Çocuk bakımı maliyetleri, sağlayıcının nasıl çalıştığına, sağlayıcının çalıştığı şehre ve sağlayıcının eğitim ve deneyimine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda bebek bakıcısı deneyimi, maaşları belirlerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurlardan biri olmalıdır. Ne kadar çok deneyime sahip olursanız, maaşınızın o kadar yüksek olduğunu düşünmek uygundur.

Yatılı Bakıcı – Gündüzlü Bakıcı

Çalışma saatlerinde değişkenlik gösteren bir meslek olan bebek bakıcılığı yatılı bakıcı ve gündüzlü bakıcı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Adı üstünde yatılı bakıcı bakmakla yükümlü olduğu bebeğin ya da çocuğun ailesiyle birlikte yaşayarak görevlerini yerine getiren bakıcılara denmektedir. Gündüzlü bakıcıyla arasında çalışma saatleri farkı dışında ücret ve görev tanımı farklılıkları da bulunmaktadır.

Evde yatılı olarak kalan bakıcılar daha yüksek ücretlerle istihdam edilirken, tam zamanlı veya yarı zamanlı bakıcılar daha düşük sabit ücretlere sahiptir.

Yaşam şartlarına göre aileler ihtiyaçları doğrultusunda yatılı ya da gündüzlü bakıcı tercihinde bulunmaktadır. Bakıcılar farklı şekillerde çalışırlar.

Yatılı bakıcı, gündüz bakımı, yarı zamanlı bakıcılar, gündüz bakımı ve saatlik bakım dahil olmak üzere farklı iş türleri vardır. Çalışanlar haftanın altı günü evde bir gün izin alarak geçirmektedir. Yatılı bakıcı kiralamak isteyen aileler, bakıcılarını bu beklentiler konusunda eğitmelidir. Bu bakıcılar sadece çocuklar için değil, çocuklar ve yaşlı hastalar için de seçilebilir.

Bebek Bakıcısı Nasıl Bulunur?

Bebek bakıcısı bulmak, anne babaların doğum sonrasında yaşadıkları belki de en zor deneyimlerden biridir. Değerli çocuğumuzu sadece bir görüşmeyle bilinen bir yabancıya bırakmak zor bir karardır. Bu nedenle bebek bakıcısı seçerken daha titiz bir görüşme sürecinden geçmelisiniz. Aynı zamanda bebek bakıcısı bulmak için kullanılan metotların en başında sosyal ve aile çevrelerinden yardım almak gelmektedir.  

Bebeğiniz için bakıcı aradığınızı dostlarınıza söyleyebilir ve onlardan destek olmalarını isteyebilirsiniz. Aynı şekilde çevrenizdekiler de bu konuda size yardımcı olabilmektedir.

Çeşitli danışmanlık şirketleri de aradığınız kriterlere uyan bakım adaylarıyla sizi temasa geçirebilir. İnternetten kolayca ulaşılabilen bu firmalar aracılığıyla uzun süreli bakım adaylarının yönlendirmeleri ile görüşerek sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Başka bir yol da reklamcılıktır. Ayrıca istediğiniz bakıcılar için ilanlar yayınlayabilir ve bir İnternet servis sağlayıcısı aracılığıyla hangi bakıcıların iş aradığını görebilirsiniz.

Bebek bakıcılığı geçmişine ne derseniz deyin, ilk gözleminizi ve hislerinizi dikkate almakta fayda olacaktır. Bu mesele oldukça önemli ve hayati bir durum olduğundan görüşmelerde her ayrıntıya özen göstermeniz gerekmektedir.

Aradığım Bakıcı İş İlanları

İnternette bebek bakıcılığı profesyonelleri için ilanlar yayınlayabileceğiniz ve bakıcı profesyonellerinden gelen mesajları görebileceğiniz web siteleri vardır.

Bakıcılara yönelik reklamlar oluşturmak için bu sitelerde gerekli kriterleri doldurabilirsiniz. Bazıları ücretli ve diğerleri ücretsizdir. Ayrıca ilanı yayınlayan bakıcı adayının profilini de görüntüleyebilirsiniz.

Birçok danışmanlık firması, özellikleri farklı farklı olan bebek bakıcılarını da bir araya toplayarak alternatif sunmaktadır.  Bebek bakıcıları doğrudan şirketle çalışabilir veya bireysel olarak da bu mesleği yapabilmektedirler.

İyi bir aday bulamayanlar için bu işte uzmanlaşmış ve çalışan anne babalara hizmet veren bebek bakıcılığı firmaları bulunmaktadır. Bu özellikler aileler için uygundur. Kreşler, belirli veya özel günlerde çocuklara hitap eder ve gerektiğinde oyun arkadaşları, deneyimli ve güvenilir refakatçiler ve ayrıca profesyonel asistanlar sağlar. Firmaya kayıtlı asistan referans bilgileri resmileştirildiği için daha güvenilir bir ortam sağlamaktadır.

Yeni doğan Bebek Bakıcısı Neler Yapar?

Doğumdan sonraki ilk 28 gün yeni doğan dönemi olarak kabul edilir. Bebeğinizin ilk ayı da dahil olmak üzere yeni doğan döneminde emzirme, bebek bezi hijyeni, karın bakımı, cilt bakımı ve banyo hakkında bilgilere ihtiyacınız vardır. Bu ihtiyaçlar neticesinde yeni doğan bebek bakıcıları;

  • Bebeğin vücuduna bakar.
  • Emzirmeden sonra anne, bebek ve aile için gaz giderme pozisyonunu fiilen yapar.
  • Doğru emzirme ve emzirmenin önemi konularında pratik ve uygulamalı açıklamalar sunar.
  • Bebekler için ne giyileceği hakkında bilgi sağlar.

Gibi yeterliliklere sahip olması gereken bakıcılara da yeni doğan bebek bakıcısı denmektedir.

Bebek Bakıcısı Nasıl Olunur?

Kadınların çalışma hayatlarında daha aktif rol almaları ile profesyonel bebek bakıcılarına olan talep önemli ölçüde artmıştır. Tam zamanlı ve yarı zamanlı bebek bakıcılarının maaşlarının artmasıyla birlikte ev bakıcılığı işleri de oldukça ilgi görmektedir.

Bebek bakıcılığı en öncelikli faaliyet alanlarından biridir ancak her şeyden önce bu alanda eğitim almış ve şirketle birlikte çalışanlara öncelik verilmektedir. Bebek bakıcılığı yapmak isteyen bir kişi, bu alanda eğitim almış olması, lisans mezunu olması, İSMEK gibi Millî Eğitim Bakanlığı'ndan sertifika sahibi olması veya ilk yardım eğitimi almış olması gerekmektedir. Bu noktada acil durumlara ve yaralanmalara hızlı müdahale etmek bir önceliktir.

Bebek bakıcısı olmanın bir diğer şartı da elbette önce bebek bakıcılığı yapmış olmanızdır. Örneğin, anneler gerçekten bu iş için biçilmiş kaftandır. Elbette iyi bir anne olmak ve gerekli bilgilere sahip olmak da iyi bir iş yapabilmek için önemlidir.
 

Bebek bakıcısının birkaç dersi vardır. Kişiler bu kursları takip ederek kendilerini geliştirebilir ve sahada çalışmaya başlayabilirler. Aslında, herkes bebek bakıcısı olamaz. Ancak Türkiye'de eğitimli veya eğitimsiz çocuk bakıcılığı da yapabilirsiniz. Her iki açıdan da çocuk bakımında bir fark vardır.

Yarım Gün Bebek Bakıcısı İlanları

İlk adımınız, mümkünse bebek bakıcınızla veya yarı zamanlı bebek bakıcılarıyla çalışan arkadaşlarınızdan ve ailenizden tavsiye almaktır. Bu konuda deneyimli bir aile size rehberlik edebilir. Bu sektörde çok fazla deneyime sahip oldukları için, bu yüzden size yardımcı olacak doğru insanlar onlar olacaktır.

Tüm aile ihtiyaçları ve bütçeleri değişebilir. Anne olarak yarım gün geçirmek ve o yarım gün boyunca başka şeyler yapmak isteyebilirsiniz. Tavsiyemiz ilan vermenizdir. Yarım günlük bebek bakıcısı aradığınızı sabah veya öğleden sonra duyurun, çalışmak istediğiniz bir bebek bakıcısı kriterlerinde ilan oluşturun, iş başvurusunda bulunun ve en sevdiğiniz yardımcınızla hemen iletişime geçin!

Okul çağında çocuğu olan aileler, bebek bakıcısı ararken genellikle yarı zamanlı bebek bakıcılarını tercih etmektedir. Yarı zamanlı bir bebek bakıcısı arıyorsanız, çocuk bakıcınızın zamanını çocuğunuzun okul sonrası zamanına göre ayarlamanız gerekir.

Çocuklar okula başladıkça bebek bakıcısına olan ihtiyaç azalmaktadır. Ancak ev işlerine yardım etmek, çalışma saatleri farklı olan aileler için önemli bir konudur. Tabii ki, yatan hasta bakıcı ile çalışıyorsanız, maaşınız yarı zamanlı bir bakıcı için ödediğinizden farklı olmalıdır. Yarı zamanlı bakıcıların maaşları, bakımlarındaki çocuk sayısına bağlı olarak değişebilir. Üç çocuğa bakan bir kişi, bir çocuğa bakan kişiyle aynı maaşı almaz. Her çocuğun sorumluluklarının maaşınızı etkilediğini unutmayın.

Aradığım Bakıcı İlanları Verme

Bebek bakıcılığı işi oluştururken her bir iş kuralını ayrıntılı olarak tanımlamak, en uygun olanı bulmanıza ve zamandan tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Duyuruda evde yaşayan kişi sayısı, evcil hayvan varlığı, yatılı gün detayları, tatil günleri, yıllık izin vb. iş kriterleri yer almalıdır. Yapılacak ev işi gibi ayrıntılar, ebeveynlerin ve bakıcıların yaşamlarında planlı ilerleme sağlamak için gereklidir.

Bir refakatçi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey isteklerinizdir. İsteklerinizi ve bakıcının tüm ihtiyaçlarını anlatarak tercih yaparsanız en etkili adayı seçebilirsiniz.

 Bunun dışında bakıcının yaşını, deneyimini, eğitimini ve bakım bilgisini de kontrol edebilirsiniz. Kısacası, bir arkadaş seçerken istekler ve ihtiyaçlar esastır. Sonra asistanın özellikleri ve asistanın isteklerinizi karşılayıp karşılayamayacağı var. Seçiminizi bu yönde yaparak olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bebek Bakıcısı İş İlanları

Bebek bakıcısı bulmak sanıldığı kadar basit bir iş değildir. Tanıştığınız bakıcıların referanslarını ve yıllarca hizmet veren bir bebek bakıcısını internet üzerinden ararken çok önemli ayrıntılar vardır. Ayrıca bakıcının geçmişte birlikte çalıştığı ailelerin kayıtları da önemlidir. Bakıcılar daha önce birlikte çalıştıkları aile ile iletişime geçmeyi reddetmemelidir. Bu, bakıcı ararken internette arama yaparken İŞKUR’a kayıtlı şirketlerle çalışmak için güvenilir bir kaynaktır.

Bebek bakıcısı arayanlar için iyi seçeneklerden biri basılı veya dijital platformlardır. Kanallarda ayrıca "bebek bakıcısı arıyorum", "dadı arıyorum" ve "bebek bakıcısı arıyorum" gibi ihtiyaçlarınıza göre bir bebek bakıcısı duyurusu da yayınlayabilirsiniz.

Aynı zamanda çocuk gelişimi okuyan öğrencilerden yaz ve yıl boyu destek alabilirsiniz. Bebek bakıcıları konusunda çok heveslilerdir.

Çocuk bakımı için göz önünde bulundurabileceğiniz bir diğer seçenek de au pair’dir. Bu sistem Türkiye'de de geçerlidir. Kültürel değişim programları aracılığıyla annelere yardım etmeye çalışan gençler, farklı ülkelerden ailelerin yanında kalıyor. Bakıcılar turist veya öğrenci vizesi getirebilir. 6 aydan fazla kalacaklar için çalışma vizesi gereklidir.

Blog Kategorileri