Lütfen bekleyiniz..

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler

 

Bebeklerde gaz yapan gıdalar her yeni doğan bebek tarafından merak edilir. Eğer siz yemek yedikten sonra bebeğiniz sizi emiyor ve gaz sancısından ötürü huysuzluk yapıyorsa muhtemelen yediğiniz ve içtiğiniz gıdalara biraz daha dikkat etmeniz gerekiyor. Henüz tam gelişmemiş sindirim sistemine takılan gaz bebeğin huzursuz olmasına yol açar. Hele ki ilk 4 ayda sık karşılaşılan gaz problemi ile en az şekilde karşılaşmak için aşağıdaki besinleri hayatınızdan bir süre çıkarmalı veya azaltmalısınız.

 

Gaz Yapan Yiyecek ve İçecek Listesi

 

Süt ürünleri; süt ürünlerinde yer alan proteinler anne sütünden bebeğe geçerek gaza neden olur. Özellikle inek sütü tükettiğinizde bebeğinizde her zamankinden daha çok gaz görüyorsanız bunun yerine yoğurt ürünlerini tercih edebilirsiniz.

 

Kafein içerikli gıdalar; çikolata, kola, kahve ve çay gibi gıdalarda kafein bulunur. Bu gıdalar bebeğinizde gazın yanı sıra uykusuzluğa da yol açabilir.

 

Bazı sebze ve meyveler; lahana, brokoli, mandalina, portakal, karnabahar, kayısı, soğan, erik, şeftali, armut, greyfurt ve brüksel lahanası gaz yapan sebze ve meyvelerdendir. Bu sebzeleri pişirerek tükettiğinizde gaz oranını bir nebze de olsa düşürebilirsiniz.

 

Tahıl ve Baklagiller; mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, bulgur, buğday, soya, yulaf ve kepekli gıdalar da gaz içerir. Baklagilleri bir miktar haşladıktan sonra suyunu süzüp pişirirseniz gaz yapma riskini minimuma düşürebilirsiniz.

 

Baharatlı yiyecekler; acı biber, kekik gibi yoğun ve keskin baharatlar bebeklerde gaza neden olur. Emzirme döneminde daha hafif baharatlar kullanarak bebeğinizin gaz sancısı çekmesini önleyebilirsiniz.

 

Eğer bu dönemde bebekle uğraşırken kendinize özel yemek hazırlamakta güçlük çekiyorsanız ev yardımcısı ile görüşerek size lohusalık döneminde destek olmasını isteyebilirsiniz. Emin olun bu sayede siz de bebeğinize daha fazla vakit ayırabilecek, gelişimini daha yakından takip edebileceksiniz.

 

Bebeklerde Gaz Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Bebeğim gaz sancısı mı çekiyor sorusuna yanıt bulamıyorsanız aşağıdaki belirtileri gösterip göstermediğine dikkat etmelisiniz;

  • Karnında sertlik varsa
  • Bacaklarını sürekli karnına doğru çekiyorsa
  • Anneyi emerken bir anda memeyi bırakıp ağlıyorsa
  • Arkaya doğru geriniyorsa

Bu belirtileri görüyorsanız %90 bebeğinizin gaz sancısı var demektir

.

Bebeğinizin Gaz Sancısını Geçirmek İçin Ne Yapabilirsiniz?

 

Bebeğinizin gaz sancısını geçirmek için şunları uygulayabilirsiniz;

  • Gözetiminiz altında bebeğinizi karnının üstüne yatırabilirsiniz.
  • Karnına hafif parmak uçlarınız ile masaj yapabilirsiniz.
  • Bacaklarını bisiklet çevirme hareketi ile döndürebilirsiniz.
  • Sütü emdikten sonra hemen yerine yatırmayıp, kucağınızda dik pozisyonda tutabilirsiniz.

 

Bu yöntemleri bebeğinizin gaz sancısını gidermek için kullanabilirsiniz. Böylece bebeğiniz daha sağlıklı ve huzurlu bir şekilde uyur.

 

Ek Gıdaya Geçiş Döneminde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekleri Nasıl Pişirmelisiniz?

 

Ek gıdaya geçiş döneminde bebeğinize yemek yedirirken çok tedirgin olmanız mümkün. Bu süreçte alanında uzman ve tecrübeli bir bebek bakıcı ile görüşmeniz size çok fayda sağlar. Ek gıdaya geçtikten sonra bebeğinizin gaz sancısı çekmemesi ve yaşına göre beslenmesi için aşağıdaki püf noktalara dikkat edebilirsiniz;

  • 8. Ayını dolduran bebeğinize yedireceğiniz brokoli çok iyi bir C vitamini kaynağı olacaktır. Fakat brokolinin sap ve kök kısmı bebeklerde gaz yapabileceğinden ötürü sadece yaprak kısımlarını yedirmeniz daha doğru olur. Böylece bebeğinize lezzetli bir yoğurtlu brokoli çorbası hazırlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz için çok iyi bir demir kaynağı olan baklagilleri 9.aydan sonra yedirmeniz daha doğru olur. Mercimek ve kuru fasulye gibi baklagillerin gazını atması için bir gece öncesinden ıslamanız daha doğru olur. Pişirirken de yemeğin üstünde oluşan beyaz köpükleri almanız gazın azalmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinizin yediği yemeklerin gaz yaptığını fark ederseniz yemekleri pişirirken bir miktar zencefil ekleyebilirsiniz. Zencefil sayesinde yemekler hem daha az gaz yapar hem de farklı bir aromaya kavuşur.
  • Ek gıdaya geçiş döneminde bebeğinizin kaka rengi ve şekli de değişkenlik gösterir. Bazı kaka rengi normalken bazıları endişe verici olabilir. Siyah ve çok açık sarı renk kaka fark ederseniz derhal uzmana başvurmalısınız.

Bebeğinizin ek gıdaya geçiş dönemi hakkında merak ettiğiniz konular varsa çocuk bakıcısı tarafından destek alabilirsiniz. Böylece size hangi yemekleri nasıl pişirmeniz gerektiğini ve ne zaman endişe duymanız gerektiğini söyleyecektir. Bunun için Aradığım Bakıcı sitemizi ziyaret ederek uzman bakıcılara da anında erişebilirsiniz. Kendiniz de bunun için ücretsiz ilan oluşturabilirsiniz.

 

Blog Kategorileri