Lütfen bekleyiniz..

Bebeğim Uyumuyor Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Uyumuyor Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Uyumuyor Ne Yapmalıyım?

 

Bebeklerdeki uyku düzeni, her yeni anne ve babanın hayatındaki en önemli konudur. Genellikle birazcık olsun kendisine vakit ayırıp dinlenmek isteyen anneler ve babalar için bebeğin hem düzenli bir şekilde hem de uzun uyuma hayali, akıllardan kesinlikle çıkmaz. Bunun yanı sıra bebeğin sağlıklı gelişimi için de uykunun çok büyük bir önemi vardır. Peki, bebeklerde uyku düzenine nasıl geçilir veya bebeğe uyku eğitimini ne zaman vermek gerekir ve bebeğin uzun bir süre boyunca uyuması için ne yapılmalıdır? Bu gibi sorular çok merak edilir.

 

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olur?

 

Her bebeğin uyku düzeni zaman içerisinde rayına oturur. Üç yaşında olan bir çocuk, artık gece 12saat boyunca kesintisiz bir şekilde uyuyabilir. Fakat bu zamana kadar, gece en az bir defa uyanmak, gündüzleri zor ve kısa uyumak, uyuyamadığından dolayı da huzursuzlanmak hayatın en önemli parçası haline gelir. Bu nedenle bu dönem içerisinde sabırlı olmaya özen göstermek gerekir. Aksi halde yanlış uyku alışkanlığı geliştirilmesi mümkündür.

 

Bebeklerdeki uyku düzenin yetişkinleri en çok yorduğu zaman yenidoğan zamanıdır. Bu dönem içerisinde çok kısa bir zamanda uyuyan ve genellikle de geceleri uyanık olan bebek, ebeveynlerin uykusuz kalmasına sebep olur. İlk 6 ay süresince bebeğin uyku düzeni, yetişkinler açısından oldukça yorucu ve zahmetlidir.

 

Bebeklerde İlk Üç Ay Uyku Düzeni Nasıl Olur?

 

Genel olarak bebekler ilk üç ay boyunca belirli bir saat içerisinde belirli bir sürede uyur. Bu nedenle ilk üç ay boyunca uyku düzeninden bahsetmek oldukça zordur. Bu dönem içerisinde kısa uyku molası, sürekli emme isteği gibi durumlar neredeyse tüm bunun özetidir. Genel anlamda bir bebeklerin gece ve gündüz kavramı olmaz. Sindirim sistemi daha yeni yeni gelişiyordur. Bu nedenle de dış dünyaya alışmak biraz zaman alır. Bu dönem içerisinde bebekler sık sık ağlar ve kısa bir zaman uyuyabilir. 0 ila 3 aylık bebeklerde uyku düzeni hakkında başka bir diğer önemli konu ise genellikle geceye göre gündüzleri daha fazla uyumalarıdır. Bebeğin rahatlaması, uyuması ve dış dünyaya hem fizyolojik hem de ruhsal açıdan alışmaları için tek ihtiyaç duydukları şey anne sütü ve anne ile beraber olmaktır. Üçüncü aydan itibaren düzenli bir aralıkla ve belirli bir sürede uyumasını beklemek mümkündür.

 

Yeni Doğan Bebekler Günde Kaç Defa Uyanır?

 

Yenidoğan dönemi içerisinde bebeğin ayakta kalma süresi ortalama olarak bir saat kadardır. Ancak farklı nedenlere bağlı olarak daha uzun bir süre uyanık kalma durumu söz konusu olabilir. Düzenli olarak bir bebek 45 dakikanın altında olacak şekilde uyuyup uyanıyor ise, bu duruma bağlı olarak uyku eğitimi için bir uzmandan destek alınabilir. Şunu bilmelisiniz ki bebeğin uykuları belirli bir zaman sonra kesinlikle uzamaya başlayacaktır.

 

Bebeğin 3. Aydan Sonra Uyku Düzeni Nasıl Olur?

 

İlk üç ayı tamamlayabilmek, bebeğin sindirim sisteminin gelişmeye başlaması, dış çevreye biraz daha alışıyor olması ve nispeten artık daha dengeli bir dönem içerisine girmiş olduğunuzu gösterir. Bebek eskiye göre artık daha fazla uyumaya başlar. Uyku esnasında ani bir şekilde uyanması da olası bir durumdur. Bu durumda bebeğin yanında olup tekrardan uyutulması önerilir. Geri uyutma hali, bebeğin yeniden uykuya dalmasına genel olarak yardımcı olur.

 

Yeni Doğan Bebeğin Uykusunun Geldiği Nasıl Anlaşılır?

 

Bebeğin uykusunun geldiği birkaç belirtiye bağlı olarak anlaşılabilir. Bunlar ise şu şekildedir;

  • Esnemeye başladıysa
  • Gözünü kaşıyor
  • Burnu ile oynuyorsa
  • Sürekli ağlıyorsa
  • Annenin yüzünü emmek istiyorsa

Bebek bu belirtileri gösteriyorsa o zaman uykusu gelmiş demektir.

 

Uykusu Gelen Bir Bebek Neden Uyumak İstemez?

 

Yetişkin insanlar genel olarak uykuları geldiği anda uyuyabilirler. Fakat bu yöntem bebekler için pek normal değildir. Çünkü uykuları gelse dahi uykuya dalma konusunda pek becerikli olamazlar. Uykuya dalma tamamen öğrenilen bir davranış türüdür. Uykuya nasıl dalınacağını bilmiyor olması veya onu etkileyen belirli başlı faktörler, bebeğin uyumasını engelliyor olabilir. Onu etkileyen unsurlar ise şunlar olabilir.

  • Isı
  • Işık
  • Gürültü
  • Gaz sancısı
  • Açlık
  • Çok yorgun bir halde olması

Bu gibi durumlardan dolayı bebek rahat uyuyamıyor olabilir.

 

Bebeğinizin uyku düzeni hakkında daha net bilgi almak ve kendinizi biraz olsun rahatlatmak istiyorsanız bir bebek bakıcı ile çalışmayı düşünebilirsiniz. Çünkü bebek bakıcı günlük yaşantıda gerek bebekle ilgilenirken gerekse ev işi yaparken size çok destek sağlayacaktır. Kendinize uygun bir bebek bakıcı bulmak istiyorsanız Aradığım Bakıcı ile irtibata geçebilirsiniz.

Blog Kategorileri